Yemekler
Geleneksel Endonezya Mutfağı
Güneydoğu Ve Uzak Asya Mutfağının Bir Karışımı Gibi
Güney Doğu, ve Uzak Asya mutfaklarının birbirlerinden etkilendiği su geçirmez bir gerçek... Üstelik doğudan- batıya Papua' dan Sumatra'ya, uzanan Endonezya'nın Filipinlerden, Hindistan'a bir çok ülkeyle coğrafi yakınlıkları, bu ülke mutfağının bu geniş coğrafyadan karşılıklı etkilenmesini de normal kılıyor.
Oldukça zengin Endonezya geleneksel mutfağından yaygın ve ilginç olabilecek bir kaç örnekle yetineceğim.
Soto, Srato, Tauto ya de Coto
Güney Doğu, ve Uzak Asya mutfaklarının birbirlerinden etkilendiği su geçirmez bir gerçek... Üstelik doğudan- batıya Papua' dan Sumatra'ya, uzanan Endonezya'nın Filipinlerden, Hindistan'a bir çok ülkeyle coğrafi yakınlıkları, bu ülke mutfağının bu geniş coğrafyadan karşılıklı etkilenmesini de normal kılıyor.
Oldukça zengin Endonezya geleneksel mutfağından yaygın ve ilginç olabilecek bir kaç örnekle yetineceğim.
Soto, Srato, Tauto ya de Coto
Soto, et ya da tavuk suyundan yapılan, Sumatra'dan Papua'ya değişik türleri olan ulusal çorbaya verilen ad.
Bazı batılı uzmanlara göre, Soto, Çin Mutfağında Caudo diye adlandırılan, çorbanın başka versiyonu. Bazı uzmanlara göre ise, Soto, Çin, Hint ve Endonezya mutfaklarının bir karışımı.
Tofu, Haşlanmış, soya fasulyesinden elde edilen soya peyniri. Izgarasından tavasına, tatlı ya da tuzlu olarak yenildiği gibi, çorbada tatlıya, pek çok yemeğe de katılıyor. Ana yemeğin yanında sunulduğu da oluyor. Tofu, Japonya'dan, Endonezya'ya birçok bölge ülke mutfaklarında da yaygın tüketiliyor.
Satai, marine edilmiş, şiş ya da ızgarada hazırlanıp sosla sunulan ve tavuk, keçi, koyun, dana ya da domuz etinden yapılan, tofu ile servis edilmesi yaygın olan bir yemek.. Satoy, .Hindistan cevizi ya da bamdudan kesilen çöpierle kızartılıyor.
Hiç yorum yok